Indywidualne zmartwychwstanie w chwili śmierci. Śmierć jako początek nowego życia - Nowak, Joachim (Studia Włocławskie, 2019)
Przedstawione tutaj poglądy teologów współczesnych o śmierci jako początku zmartwychwstania wyjaśniają w znacznej mierze eschatologiczne prawdy naszej wiary. Wydaje się, że nauka ta zawiera w sobie znamię oryginalności, chociaż nie jest łatwa do pogodzenia z nauką Kościoła. Pewną trudność przedstawia pogodzenie koncepcji śmierci jako „początku” zmartwychwstania z nauką Kościoła o zmartwychwstaniu w dniu ostatecznym. Są to jednak problemy, które nie dyskwalifikują całkowicie nowych koncepcji i nowych rozwiązań. Podsumowując należy stwierdzić, że śmierć człowieka, która dzięki zbawczej śmierci Chrystusa utraciła piętno straszliwej kary za grzech pierworodny, śmierć, która dzięki temu jest mistycznym uczestnictwem w śmierci Odkupiciela, śmierć, która jest rozstrzygającym spotkaniem z Bogiem w Chrystusie, czyli spotkaniem będącym „sądem szczegółowym”, niesie z sobą początek nowej, pełnej egzystencji człowieka, zmierzającej ku ostatecznemu wypełnieniu się człowieka w Bogu, co bardzo wyraźnie podkreśla współczesna literatura teologiczna.