Doskonałość chrześcijańskiego życia według błogosławionego Antoniego Rewery - Tatar, Marek (Studia Włocławskie, 2019)
Henri Bergson twierdzi, że „największymi bohaterami historii nie są zdobywcy, lecz święci”. Patrząc na grono świętych Kościoła i zagłębiając się w historię ich drogi uświęcającej zdobywamy takie właśnie przekonanie. Do tego grona należy bł. ks. Antoni Rewera (1869–1942), kapłan diecezji sandomierskiej, męczennik z Dachau. Pozostawił po sobie niezwykle świadectwo oddania życia za prawdę i z tego względu określany jest jako „sandomierski Maksymilian”. Oprócz tego, ten absolwent Akademii Duchownej w Petersburgu pozostawił dużą liczbę publikacji i rękopisów, które nakreślają realną drogę uświęcającą chrześcijanina. Jej cechą charakterystyczną jest radykalizm wynikający z całkowitego oddania się Chrystusowi – Prawdzie. Znalazła ona swoje urzeczywistnienie w napisanej regule Zgromadzenia Córek św. Franciszka Serafickiego, którego jest założycielem.