Współczesne przemiany Kościoła w perspektywie pastoralnej. Od Pawła VI do Benedykta XVI - Przybyłowski, Jan Kazimierz (Studia Włocławskie, 2019)
Artykuł przedstawia obraz współczesnego Kościoła w perspektywie pastoralnej. Teologia pastoralna prowadzi badania na kilku polach. W kręgu jej zainteresowań jest duszpasterstwo, eklezjologia, stwórczy i zbawczy plan Bożej Opatrzności, znaki czasu, historia i człowiek. Współczesny Kościół inaczej zmienia się na Wschodzie i na Zachodzie. Głównym zagrożeniem jest jego upolitycznienie, a największym wyzwaniem jest promowanie świętości. Restauracja Kościoła jest możliwa dzięki przywróceniu wiary w Boga i realizowanie jej w życiu codziennym poprzez miłość.