Czy jest ciągłość w nauczaniu Kościoła posoborowego o prokreatywności i nierozerwalności małżeństwa? - Stawniak, Henryk (Studia Włocławskie, 2019)
Opracowanie jest swego rodzaju prowokacją naukową co do ciągłości Magisterium Kościoła o istotnych elementach małżeństwa, jakimi są naturalne ukierunkowanie małżeństwa na prokreację i wpisana w naturę małżeństwa jego nierozerwalność. Punktem wyjścia jest encyklika papieża Pawła VI Humanae vitae dotycząca prokreatywności, a końcowym nauczanie papieża Franciszka na temat nierozerwalności małżeństwa w kontekście tzw. związków „nieregularnych”. Współczesne wątpliwości i znaki zapytania co do Magisterium Kościoła w tak newralgicznych zagadnieniach znajdują odpowiedź w niniejszym artykule.