Ks. Konstanty Michalski – filozofem przyrody? - Trombik, Kamil (Studia Włocławskie, 2019)
Ks. Konstanty Michalski CM (1879–1947) nie jest w literaturze filozoficznej postrzegany jako filozof przyrody. Jego dorobek naukowy rozpatruje się zwykle w kontekście filozofii dziejów, refleksji nad myślą filozoficzno-teologiczną Dantego czy studiów z zakresu historii filozofii średniowiecznej. Tymczasem krakowski filozof interesował się problematyką filozofii przyrody niemal od początków swojej ścieżki akademickiej. W niniejszym artykule starałem się pokazać, że w różnych okresach życia K. Michalski powracał do zagadnień z zakresu filozofii przyrody. Nie był wprawdzie systematycznym filozofem przyrody, choć interesowało go wiele zagadnień okołoprzyrodniczych, a zwłaszcza problematyka z zakresu historii filozofii przyrody. Dawał temu wyraz w różnych publikacjach, z których kilka zostało w tym artykule omówionych.