Powrót Syna Marnotrawnego Guercina z Muzeum Diecezjalnego we Włocławku jako przykład sztuki potrydenckiej - Szczepaniak, Paweł (Studia Włocławskie, 2019)
W niniejszym artykule autor omawia dzieło Guercina Powrót Syna Marnotrawnego z 1651 r., znajdującego się w zbiorach Muzeum Diecezjalnego we Włocławku. Ukazując to dzieło jako przykład refleksji artystycznej, autor umieszcza je w kontekście historycznym dekretu posoborowego De invocatione, veneratione, et reliquis sanctorum, et sacris imaginibus oraz traktatu bolońskiego kardynała G. Paleottiego Discorso intorno alle immagini sacre e profane, wydanego w 1582 r. Ponadto omawia wpływ szkoły bolońskiej na twórczość Guercina. Bazując na wieloletnich badaniach brytyjskiego historyka sztuki J.D. Mahona, autor przybliża historię i stylistykę obrazu posługując się literaturą przedmiotu, nie mającą swego odpowiednika w języku polskim.