Ewangelizacyjny wymiar posługi kapłana - Wejman, Henryk (Studia Włocławskie, 2018)
Celem artykułu było zaprezentowanie owocności dzieła ewangelizacji, które stanowi fundamentalne zadanie kapłańskiej posługi. Przeprowadzone analizy materiału źródłowego, szczególnie nauczania Kościoła, a w tym nade wszystko papieża Jana Pawła II, dzisiaj już świętego, pokazały, że efektywność posługi ewangelizacyjnej kapłana tkwi w jego duchowym ukształtowaniu i w samym sposobie prowadzenia przez niego tego dzieła. Gdy kapłan utrzyma głęboką więź z Chrystusem, poprzez gorliwe życie sakramentalne, żarliwą modlitwę i radykalną ascezę, tym bardziej będzie w stanie dawać o Nim świadectwo. A gdy to duchowe ukształtowanie z jego strony spotka się z odpowiednim sposobem sprawowania przez niego posługi: słowa Bożego, tj. z gorliwością, sakramentów, tj. z nabożnością i wobec ludzi, tj. z miłością, to wtedy jego misja będzie niezwykle owocna.