(Archi)diecezja wrocławska w rozwoju historycznym - Gołębiewski, Marian (Studia Włocławskie, 2018)
Autor ukazuje zmiany organizacyjne w ciągu wieków położonej na Śląsku diecezji, a potem archidiecezji wrocławskiej. Powstała w 1000 r. diecezja wrocławska należała od początku do metropolii gnieźnieńskiej. Wielkie straty poniosła w XVI wieku wskutek reformacji. W XVIII wieku straciła związek z metropolią gnieźnieńską. Wróciła do Polski po II wojnie światowej. Ostatnie zmiany terytorialne przeszła wskutek reorganizacji terytorialnej Kościoła w Polsce dokonanej przez papieża Jana Pawła II w latach 1992 i 2004.