Lider a zarządzanie według Tomasza z Akwinu - Orłowski, Piotr Paweł (Studia Włocławskie, 2021)
Bóg jest Pierwszym Zarządcą i wzorem ludzkiego działania. Zgodnie z filozoficzną myślą egzemplaryzmu to Bóg stworzył świat według idealnych wzorców rzeczy w swoim umyśle, a zarządza nim w ramach opatrzności (providentia) Bożej. Celem rządów Bożych (gubernatio divina) jest dobro. Sposób, w jaki Bóg rządzi, nie jest bezpośredni, lecz pośredni – poprzez działanie jednych rzeczy na drugie. Człowiek na mocy wybrania Bożego wezwany jest do zarządzania resztą rzeczy we wszechświecie. Według Tomasza z Akwinu to wezwanie skierowane jest tylko do niektórych osób (liderów), aby przewodzili innym. Nawet jeśli człowiek dokonuje złych wyborów, to Bóg jako rządca świata nie usuwa ludzkiej wolności. Doktor Anielski przyjmuje za Arystotelesem trzy sfery działania (rządzenia): poznanie, postępowanie i tworzenie. Współcześnie dajemy im nowe nazewnictwo: widzieć, oceniać i działać. Aby właściwie widzieć dzisiejszy świat z pozycji lidera-zarządcy, należy przede wszystkim uwzględnić globalizację, technologię komunikacyjną, finansjalizację gospodarki oraz zmiany kulturowe. Ocenianie powinno mieć podstawy w Ewangelii, aby współczesny lider-zarządca miał na względzie ludzką godność i dobro wspólne. Natomiast gdy chodzi o jego działanie, to powinien on być otwarty zarówno na przyjmowanie, jak i dawanie. W podsumowaniu artykułu została omówiona przypowieść ewangeliczna o obrotnym rządcy.