„Jeden jest Pan, jedna wiara, jeden chrzest” (Ef 4, 5). Realizacja Pawłowego wezwania w katolicko-prawosławnym dialogu ekumenicznym w Polsce - Tomalak, Andrzej (Studia Włocławskie, 2017)
Pierwsi prawosławni pojawili się w Polsce w XVI w. Jednym z najważniejszych wydarzeń ekumenicznych we współczesnej historii była wizyta w Warszawie w 2012 r. Cyryla I, metropolity Moskwy i Wszechrusi oraz podpisanie (wraz z abp. Józefem Michalikiem, ówczesnym przewodniczącym KEP) wspólnego apelu do narodu polskiego i rosyjskiego o potrzebie przebaczenia. Kościół katolicki w Polsce czynnie działa w ramach Komisji Mieszanej ds. Dialogu Teologicznego między Kościołem rzymskokatolickim a Kościołem prawosławnym. Kościół w Polsce był też ważnym uczestnikiem tworzenia dokumentu Wiara, sakramenty i jedność Kościoła, który został podpisany i ogłoszony w Bari w 1987 r. W procesie zbliżenia obu Kościołów wciąż nierozwiązane pozostają kwestie Filioque i papieskiego prymatu.