Teologia naturalna Hermanna Samuela Reimarusa - Drozdek, Adam (Studia Włocławskie, 2023)
XVIII-wieczny filolog i teolog niemiecki, w ostatnich dwóch dekadach swojego życia napisał dość popularne prace z zakresu fizyko-teologii. Zaproponował dwa dowody na istnienie Boga, wersję dowodu kosmologicznego, w którym dość niespawnie zmagał się z problemem nieskończoności, oraz dowód fizyko-teologiczny, w którym skupił się na na anatomii i fizjologii zwierząt, oraz na sposobach ich życia – by pokazać, że bez uznania Boga jako Stwórcy nie da się sensownie wyjaśnić zjawisk w świecie zwierzęcym. Takie badania były ważne dla Reimarusa ze względu na perspektywę eschatologiczną, chociaż nie omawiał jej dogłębnie w odniesieniu do ludzkości.