Parafie wieloplebańskie na Kujawach w okresie średniowiecza i odrodzenia - Osmałek, Marek (Studia Włocławskie, 2024)
W czasach średniowiecza w niektórych parafiach występowało zjawisko kilku proboszczów w jednej parafii. Pierwsza, udokumentowana, źródłowa wzmianka o takiej praktyce pojawiła się w 1326 r. Od XV wieku władze kościelne zaczęły znosić wieloplebańskie obsady. Proces ten zakończył się w XVI wieku. Artykuł jest próbą charakterystyki parafii wieloplebańskich w południowej części ówczesnej diecezji włocławskiej – wyłącznie na Kujawach, bez Pomorza Gdańskiego.