Po wyborach parlamentarnych w Polsce w 2023 roku: Analiza krytyczna partii prawicowych w kontekście katolickiej nauki społecznej i teologii stosowanej. Artykuł dyskusyjny - Przybyłowski, Jan Kazimierz (Studia Włocławskie, 2024)
Tematem artykułu jest zbadanie sytuacji na polskiej scenie politycznej po wyborach w 2023 roku. Do analiz została wykorzystana wiedza z zakresu katolickiej nauki społecznej z uwzględnieniem teologii stosowanej. Główny problem koncentrował się na krytycznej ocenie partii prawicowych ze wskazaniem przyczyn ich wyborczej klęski. W artykule chodziło też o podkreślenie znaczenia czynnego uczestnictwa katolików w polityce. Powinni oni kierować się w swoim zaangażowaniu społecznym dobrem wspólnym, które wymaga respektowania zasady sprawiedliwości. Jest to zgodne również z prawem do wolności religijnej, która instytucjonalnie respektuje autonomię Kościoła i państwa, a jednocześnie pozwala katolikom kierować się prawdą objawioną i nauczaniem Kościoła w aktywności politycznej. Ponieważ wybory w 2023 roku nie rozstrzygnęły problemu przywództwa politycznego w Polsce, ani partyjnie, ani personalnie, dlatego zapewne w krótkim czasie dojdzie do wcześniejszych wyborów parlamentarnych.