Przyczynek do historii kościoła pw. św. Antoniego Padewskiego w Ostrowie Wielkopolskim: Budowa świątyni i erygowanie parafii - Kęszka, Sławomir (Studia Włocławskie, 2024)
W okresie międzywojennym Ostrów Wielkopolski liczył ponad 33 tys. mieszkańców i posiadał tylko jedną parafię – św. Stanisława Biskupa i Męczennika. Koniecznym było zbudowanie dodatkowego kościoła, o co w szczególny sposób zabiegał proboszcz ostrowskiej fary, ks. Leon Płotka. Artykuł opisuje historię prac budowlanych, rozpoczętych 7 czerwca 1938 r. i zakończonych po wojnie. Parafię erygowano 15 listopada 1947 r.