Komunikacja duszpasterska w sakramencie pokuty i pojednania - Szurgot, Mateusz (Studia Włocławskie, 2024)
Artykuł prezentuje analizę procesu komunikacji zachodzącego między spowiednikiem a penitentem podczas sprawowania sakramentu pokuty i pojednania. Szczególna uwaga została poświęcona roli spowiednika jako szafarza sakramentalnego rozgrzeszenia, który powinien być specjalistą w dziedzinie komunikacji religijnej rozumianej głęboko – jako doprowadzenie do komunii człowieka z Bogiem.