Dekanat koniński na przełomie XVIII i XIX wieku (1750-1850) - Witczak, Henryk (Studia Włocławskie, 2024)
Dekanat koniński był jednym ze starszych dekanatów w archidiakonacie gnieźnieńskim archidiecezji gnieźnieńskiej, który na przełomie XVIII i XIX w. przeszedł do diecezji kujawsko-kaliskiej, podlegając konsystorzowi kaliskiemu. Do przedstawienia dekanatu użyto podstawowych danych o liczbie parafii, kapłanów i wiernych, oraz wyliczonych danych dodatkowych: liczba kapłanów na parafię i wiernych na kapłana. Dane te ujęto w 16 przedziałach czasowych. Materiałem źródłowym do badania były dokumenty z wizytacji archidiecezji gnieźnieńskiej, a także schematyzmy archidiecezji gnieźnieńskiej i diecezji kujawsko-kaliskiej.