Niełatwe interpretacje: Problemy z badaniami religijności we współczesnej Polsce - Ciesielski, Remigiusz (Studia Włocławskie, 2024)
Przedmiotem artykułu jest wskazanie najważniejszych trudności związanych z interpretacją wyników badań religii i religijności. Wskazując na społeczno-kulturowe konteksty związane z odczytywaniem wyników takich badań, autor charakteryzuje trzy podstawowe aporie (trudności) interpretacyjne: aporię języka i zastosowanego narzędzia badawczego, aporię interpretacji zachowań o charakterze religijnym oraz aporię powiązaną z intencjami zarówno badacza prowadzącego projekt badawczy jak i intencjami respondenta uczestniczącego w badaniu.