Rola przykładu świętych w realizacji powołania chrześcijańskiego w pismach bł. bp. Michała Kozala - Król, Lech (Studia Włocławskie, 2024)
Kościół od dawna ukazuje w świętych wiarygodne przykłady realizacji powołania chrześcijańskiego. Przedstawia ich jako nawracających się i pokutujących grzeszników, którzy odznaczali się cennymi zaletami. Takie nauczanie spotykamy w kazaniach, przemówieniach i naukach rekolekcyjnych bł. bp. Michała Kozala. Posługiwał się nimi w formacji duchowej kandydatów do kapłaństwa, kapłanów, wiernych świeckich chrześcijan (niewiast i mężczyzn), młodzieży szkolnej i akademiczek. Treść jego nauczania wyznacza temat i strukturę artykułu.