W mroku tajemnicy... 40 lat po śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki - Poniński, Antoni (Studia Włocławskie, 2024)
Po czterdziestu latach od śmierci ks. Jerzego Popiełuszki wiemy więcej, ale nadal nie wszystko. Prócz niepodważalnych faktów kto został za to skazany i gdzie znaleziono ciało księdza, reszta – odtworzona mimo niedokończonych śledztw – jest bardziej wnioskowaniem z ułamkowych pewników. Zestawienie wersji oficjalnej, stanowiącej podstawę aktu oskarżenia, z kłamstwami, przemilczeniami, manipulacjami podczas rozprawy pokazuje, i to nadal tylko częściowo, jak wielowarstwowa była tzw. sprawa Popiełuszki. Prócz odrażającego sposobu pozbawienia go życia, dramatyczną treścią tej zbrodni były wyrachowania polityczne. Władze, które nieustannie czyniły zarzut „mieszania się Kościoła do polityki”, same, z działań ludzi Kościoła, uczyniły instrument polityki. Ta śmierć, mimo upływu lat, nadal domaga się wyjaśnienia i zrozumienia, czym faktycznie była w dziejach Polski i Kościoła.