Miejsca pamięci oraz ośrodki kultu bł. ks. Jerzego Popiełuszki w Polsce. Szkic tematu - Sakowicz, Eugeniusz (Studia Włocławskie, 2024)
Ks. Jerzy Popiełuszko był obrońcą godności ludzi pracy, zatroskanym o wytrwałe i bezkompromisowe zwyciężanie zła dobrem i fałszu prawdą, który został zamordowany przez funkcjonariuszy polskiego aparatu bezpieczeństwa komunistycznego systemu, pogardzającego religią i prześladującego ludzi. Taka osoba nie może pozostać obojętna nie tylko dla katolików, ale też chrześcijan innych Kościołów i wspólnot eklezjalnych, oraz tych, którzy kierują się w swoim życiu światopoglądami innymi niż religijne. Jej dziedzictwo należy ochraniać i zachować dla pokoleń, które nadejdą. Artykuł zestawia podstawowe informacje o miejscach pamięci związanych z ks. Jerzym Popiełuszką i ośrodkach jego kultu oraz sygnalizuje potrzebę badawczą poszerzenia tego zestawienia o informacje szczegółowe i inne sposoby upamiętnienia.