Rozwój kult bł. ks. Jerzego Popiełuszki w diecezji włocławskiej w latach 1984-2024. Próba podsumowania - Wąsowicz, Jarosław (Studia Włocławskie, 2024)
Przez fakt odnalezienia ciała zamordowanego ks. Jerzego Popiełuszki 30 października 1984 r. w Wiśle przy włocławskiej tamie miejsce to stało się niemal od razu celem pielgrzymek. Odtąd miasto Włocławek i lokalny Kościół związane zostały trwałymi więzami z duchowym dziedzictwem krwi przelanej przez tego męczennika. Upamiętniano go także w innych miejscowościach znajdujących się na terenie diecezji od momentu jego śmierci po czasy nam współczesne. Jego kult przybrał oficjalne formy po beatyfikacji. Analiza rozwoju kultu męczennika na terenie diecezji włocławskiej pokazuje, że w skali Polski, jest ona ośrodkiem, gdzie kult ks. Jerzego oraz pamięć o świadectwie jego życia i męczeństwa należy do najprężniejszych.