Interdyscyplinarne ujęcie duchowości katolickiej w publikacjach ks. prof. zw. dr. hab. Ireneusza Werbińskiego - Sobczyk, Adam Józef (Studia Włocławskie, 2020)
Ksiądz profesor Ireneusz Werbiński spojrzał na duchowość jednocześnie okiem teologa, psychologa i pedagoga, co spowodowało, że nadał mu aspekt procesu dojrzewania do określonej postawy. Następnie scharakteryzował wymiary świętości, wskazując także czynniki wzrostu i metody rozwoju w życiu duchowym. Wreszcie, jako zwieńczenie swoich dotychczasowych prac naukowych, zaproponował wprowadzenie nowego działu teologii (uzupełniając i właściwie wyjaśniając znaczenie hagiografii i hagiografii naukowej) – hagiologię. Zdaniem naszego autora w duchowości katolickiej, rozpatrywanej interdyscyplinarnie, nie chodzi tylko o teoretyczne zrozumienie, czym ona jest czy jakimi prawidłami się kieruje, ale o konkretne zastosowanie wiedzy na jej temat w codziennym życiu.