Duchowość kapłańska jako obdarowywanie - Wejman, Henryk (Studia Włocławskie, 2020)
Zasadniczą treścią artykułu jest ukazanie duchowości kapłana w aspekcie obdarowywania. Zrealizowanie tego założenia wymagało najpierw odsłonięcia podstaw duchowości kapłańskiej. Stanowi je sakrament kapłaństwa, na mocy którego powołany przez Chrystusa mężczyzna zostaje włączony w Jego kapłaństwo i otrzymuje w nim władzę działania w Kościele w Jego imieniu i w osobie. Na takie obdarowanie można odpowiedzieć jedynie obdarowywaniem. Ze strony kapłana wyrazi się ono najpełniej i najgłębiej w uznanie przez niego daru kapłaństwa (w akcie pokornej akceptacji swojego statusu), w podejmowaniu aktów pogłębiających jego więź z Nim, jak: żarliwa modlitwa, praktyka lectio divina i asceza, oraz w ofiarnym pełnieniu przez niego posług sakramentalnych dla pożytku wiernych.