Czterdzieści lat działalności Włocławskiego Towarzystwa Naukowego na rzecz integracji środowiska naukowego Włocławka i regionu - Kunikowski, Stanisław (Studia Włocławskie, 2020)
W 2019 roku minęło 40 lat od utworzenia Włocławskiego Towarzystwa Naukowego, którego założycielami było 127 osób reprezentujących różne dziedziny życia społecznego, naukowego, gospodarczego, oświatowego i kulturalnego. Była i jest to jedyna korporacja ludzi nauki na terenie Włocławka, Kujaw wschodnich i ziemi dobrzyńskiej, która w ciągu minionych lat przyczyniła się do rozwoju środowiska intelektualnego, mogącego rozwijać swoje pasje naukowe i różne formy aktywności społecznej. Na rozwój Włocławskiego Towarzystwa Naukowego składa się głównie jego działalność naukowo-badawcza, popularyzatorska, wydawnicza i biblioteczna. Posiadając własną siedzibę we Włocławku, przy Placu Wolności 20, rozwija z powodzeniem działalność biblioteczną wraz z czytelnią. Zbiory biblioteczne Towarzystwa liczące ponad 30 tys. woluminów to jedne z największych zbiorów we Włocławku, posiadających w przeważającej części regionalia dotyczące Włocławka, Kujaw i ziemi dobrzyńskiej. W ciągu 40 lat WTN wydał drukiem ponad 270 publikacji, głównie o charakterze regionalnym. Jednym z największych osiągnięć Towarzystwa jest utworzenie w 1995 r. uczelni wyższej noszącej obecnie nazwę: Kujawska Szkoła Wyższa we Włocławku.