Rozumienie prymatu Piotrowego w teologii katolickiej i prawosławnej. Zarys sytuacji - Tomalak, Andrzej (Studia Włocławskie, 2019)
Jednym z głównych punktów spornych między Kościołem katolickim a prawosławiem pozostaje rozumienie urzędu papieża. Autor niniejszego opracowania postawił sobie za cel ukazanie rozumienia prymatu Piotra przez obydwie wspólnoty chrześcijańskie. Mówiąc inaczej, chodzi o próbę odpowiedzi na pytanie: czy obecne pojmowanie urzędu papieża jest pomocą, czy przeszkodą w pełnym zjednoczeniu Kościołów Wschodu i Zachodu? Rozbieżności w rozumieniu prymatu przez katolików i prawosławnych oraz obecna głębsza świadomość i większe rozumienie ducha ekumenicznego sprawia, że konstruktywny dialog między przedstawicielami podzielonego Kościoła dotyczący wrażliwych kwestii, jaką pozostaje niewątpliwie prymat Piotrowy, wydaje się możliwy.