Charyzmaty w Kościele i dla Kościoła. Perspektywy i zagrożenia - Kiciński, Jacek (Studia Włocławskie, 2019)
Istotne dziś w Kościele jest umiejętne przyjmowanie charyzmatów, zarówno przez tych, którzy je otrzymują, jak i przez ogół wiernych. W nich objawia się łaska zapewniająca apostolską żywotność i świętość całemu Kościołowi. Zawsze należy się starać o właściwe rozpoznanie danego charyzmatu. Różnorodność darów charyzmatycznych we wspólnocie Kościoła przyczynia się do szerzenia Ewangelii w świecie. Kościół jednak w swojej mądrości, podejmując refleksję nad charyzmatami, określił normy dotyczące rozpoznawania prawdziwości charyzmatu celem uniknięcia nadinterpretacji charyzmatów. By móc zatem realizować w Kościele otrzymane charyzmaty, należy uwzględnić konieczność nieustannej formacji, która pozwala nie tylko zdobywać i pogłębiać wiedzę, ale też wzrastać w dojrzałości chrześcijańskiej.