Rola darów Ducha Świętego w małżeństwie i rodzinie w świetle katechez papieża Franciszka - Kruk, Sebastian (Studia Włocławskie, 2019)
Celem niniejszego artykułu była próba ukazania roli darów Ducha Świętego w małżeństwie i rodzinie, w świetle katechez papieża Franciszka wygłoszonych podczas audiencji generalnych od 4 kwietnia do 11 czerwca 2014 roku. W analizach zgromadzonego materiału starano się ukazać, że odkrywanie roli darów Ducha Świętego służy budowaniu małżeńskiej i rodzinnej wspólnoty oraz chrześcijańskiemu wychowania potomstwa. W artykule została ukazana duszpasterska przenikliwość papieża Franciszka oraz umiejętność mówienia o trudnych zagadnieniach w sposób prosty, zwięzły, przystępny i opisowy.