Potrzeba norm Konferencji Episkopatu Polski dotyczących adwokatów kościelnych - Sztychmiler, Ryszard (Studia Włocławskie, 2019)
Aby pomóc w przezwyciężaniu trudności w pracy adwokatów kościelnych, aby wykazać potrzebę ogłoszenia norm Konferencji Episkopatu Polski dotyczących tych adwokatów, omówiono i przeanalizowano ważne kwestie związane z ich posługą. Najpierw zaprezentowano rodzaje adwokatów i ich zadania, przy czym wyróżniono obowiązki stale ciążące na nich oraz zadania i uprawnienia adwokata na różnych etapach porad i procesu. Ważne są rozważania na temat łączenia funkcji adwokata z innymi funkcjami i urzędami sądowymi, kwestia dostępności adwokatów kościelnych w Polsce, a także delikatny problem ich wynagradzania. Na tym tle przedstawiono powstanie i działalność Korpusu Adwokatów Kościelnych w Polsce oraz prawie 10-letnie starania o wydanie i ogłoszenie norm KEP dotyczących adwokatów kościelnych.