Logika jako przedmiot filozoficznych zainteresowań ks. prof. Józefa Iwanickiego - Pawlak, Zdzisław (Studia Włocławskie, 2019)
Wśród wielu różnorakich zainteresowań filozoficznych ks. prof. J. Iwanickiego (rektora KUL w latach 1951–1956 i rektora ATK w latach 1965–1972), na szczególną uwagę zasługują jego badania dotyczące logiki, jej relacji do nauk filozoficznych, a zwłaszcza roli logiki współczesnej w tzw. uściślaniu filozofii. Dlatego w artykule zostało przedstawione ks. prof. Iwanickiego porównanie dedukcji naturalnej z logistyczną (1), następnie jego współczesne interpretacje sylogistyki Arystotelesa (2), na końcu zaś problem stosowalności współczesnej logiki formalnej do filozofii (3). W podsumowaniu zostały podane cechy charakterystyczne jego logicznych poszukiwań oraz wyniki, do których doszedł.