Prawo w księgozbiorach włocławskich profesorów kanonistów. Na podstawie fragmentów ich osobistych zbiorów książek zachowanych w bibliotece Wyższego Seminarium Duchownego we Włocławku - Rulka, Kazimierz (Studia Włocławskie, 2019)
Fragmenty księgozbiorów kilku znaczących wykładowców prawa kanonicznego włocławskiego seminarium duchownego, zachowane w miejscowej bibliotece seminaryjnej, dziś mają już wartość historyczną. Znaczną ich część stanowią publikacje z zakresu prawa kanonicznego, a także prawa świeckiego, które składały się na ich warsztat pracy dydaktycznej i naukowej. Ze znaczących włocławskich profesorów prawa kanonicznego należy wymienić pięć osób: księży Zenona (1836–1887) i Stanisława (1836–1919) Chodyńskich, którzy uczyli tego przedmiotu w seminarium włocławskim kilkadziesiąt lat w drugiej połowie XIX i na początku XX wieku; ks. Stefana Biskupskiego (1895–1973) – uczącego 17 lat (1927–1936, 1938–1939, 1946–1953); ks. Władysława Szafrańskiego (1908–1996) – uczącego 24 lata (1953–1977), ks. Alfonsa Przybyłę (1925–1991) – uczącego tylko 5 lat (1956–1956, 1965–1968). Z ich księgozbiorów zachowało się we włocławskiej bibliotece seminaryjnej dzieł o treści prawniczej: księży Chodyńskich – około 700 pozycji bibliograficznych, ks. Stefana Biskupskiego – 98 pozycji w 132 woluminach, ks. Władysława Szafrańskiego – 51 poz. w 61 wol., ks. Alfonsa Przybyły – 94 poz. w 106 wol. Mimo niewielkiej liczby zachowanych publikacji o tematyce prawniczej dają one pewne wyobrażenie o ich zainteresowaniach naukowych, co zostało ukazane w tym artykule.