Klub naukowodyskusyjny „Krąg” na drodze odradzającego się Towarzystwa Teologicznego we Włocławku - Pawlak, Zdzisław (Studia Włocławskie, 2018)
Artykuł dotyczy powstania i działalności klubu naukowo-dyskusyjnego „Krąg” w Wyższym Seminarium Duchownym we Włocławku. Składa się on z trzech części. Pierwsza przedstawia powstanie klubu (zwłaszcza jego cel i zadania wyznaczone przez jego założyciela i prezesa ks. prof. Stanisława Olejnika). Druga ukazuje uczestników klubu. Byli to przede wszystkim profesorowie seminarium jako członkowie klubu w liczbie dwunastu. Kilka innych osób uczestniczyło w tych spotkaniach sporadycznie. Trzecia prezentuje problematykę spotkań naukowych, którą można sprowadzić do czterech zasadniczych grup tematycznych: zagadnienia teologiczne, biblijne, dotyczące etyki i teologii moralnej oraz zagadnienia filozoficzne. Czas działalności „Kręgu” (1979–1984) to bardzo znaczący okres dla środowiska naukowego włocławskich księży profesorów. Klub „Krąg” ze swoją bogatą działalnością (35 spotkań naukowych) był faktycznie pierwszym, niezwykle ważnym etapem tworzenia się na nowo we Włocławku towarzystwa teologicznego.