Relacje między Stolicą Apostolską a Patriarchatem Moskiewskim – zarys sytuacji po upadku „żelaznej kurtyny” - Tomalak, Andrzej (Studia Włocławskie, 2018)
W dialogu ekumenicznym między Kościołem katolickim a Kościołami prawosławnymi szczególne znaczenie odgrywają relacje Stolicy Apostolskiej z Patriarchatem Moskiewskim, dlatego że Cerkiew rosyjska stanowi największą liczebnie wspólnotę prawosławną. Swoistą „wyjątkowość” tych relacji potwierdza również niechęć i uprzedzenia Moskwy wobec Kościoła katolickiego, a przede wszystkim zarzuty prozelityzmu i uniatyzmu. Nie bez znaczenia są rosyjskie aspiracje do rozumienia Moskwy jako „Trzeciego Rzymu”, patrzenie na Kościół katolicki jako na wroga oraz brak zaangażowania Patriarchatu Moskiewskiego w modlitwę o jedność chrześcijan. Mimo tych trudności, w 2016 r. doszło do historycznego spotkania papieża Franciszka z patriarchą Moskwy i Wszechrusi Cyrylem, które być może zainspiruje do bardziej ożywionego dialogu.