Komunikacja w nowej kulturze i w Kościele - Przybyłowski, Jan Kazimierz (Studia Włocławskie, 2021)
Nowoczesne techniki komunikacji medialnej kreują świat wirtualny, w którym zanikają granice między rzeczywistością a fikcją. Tym światem rządzi sztuczna inteligencja. Rozwój technologii informatycznych doprowadził do powstania nowej kultury. Funkcjonuje ona w świecie wirtualnym, ale zakorzeniona jest w świecie realnym. Kościół katolicki reaguje na przemiany w kulturze działaniem nowej ewangelizacji. Kościół wskazuje kryteria etyczne i moralne związane ze światem wirtualnym. Głównym zadaniem pastoralnym jest wykorzystanie technik informatycznych do głoszenia Ewangelii.