Wileński męczennik – bł. ks. Henryk Hlebowicz (1904-1941) - Kaczmarek, Tomasz (Studia Włocławskie, 2021)
Pośród 108 Męczenników za wiarę z czasu II wojny, beatyfikowanych przez Jana Pawła II w 1999 r., widnieje postać charyzmatycznego duszpasterza środowisk akademickich przedwojennego Wilna i profesora uniwersytetu, ks. Henryka Hlebowicza. Jego niezwykłe zmaganie o kulturę chrześcijańską na polu działalności akademickiej jak i duszpasterskiej znalazły swoje zwieńczenie w męczeństwie za wiarę, gdy 9 listopada 1941 r. został rozstrzelany przez policję hitlerowską w Borysowie za posługę duszpasterską. Niniejsza publikacja, przybliżając tę sylwetkę, odsłania rysy jego duchowości, która inspirowała całą jego posługę kapłańską, co faktycznie było procesem dojrzewania do złożenia ofiary z życia.