Zmiany przynależności parafii pomiędzy diecezjami płocką i włocławską w ciągu dziejów - Kujawski, Witolod (Studia Włocławskie, 2018)
W artykule przedstawiono zmiany zachodzące w ciągu wieków przynależności diecezjalnej, a także spory co do przynależności parafii znajdujących się na pograniczu diecezji płockiej i włocławskiej. Na początku XIV wieku diecezja włocławska uzyskała prawne potwierdzenie przynależności do niej parafii Szpetal i Bobrowniki oraz dwóch wsi parafii Przypust leżących po prawej stronie Wisły. W roku 1633 (na podstawie wymiany) diecezja włocławska pozyskała w ziemi dobrzyńskiej (po prawej stronie Wisły) cztery parafie z diecezji płockiej (Nowogród, Ciechocin, Dobrzejewice i Złotoria). W latach 1818–1925 granicą między diecezją włocławską a płocką była znowu rzeka Wisła. W 1925 r. diecezja włocławska otrzymała 20 parafii z diecezji płockiej leżących w ziemi dobrzyńskiej. W rezultacie tych zmian znaczna część ziemi dobrzyńskiej należącej dawniej do diecezji płockiej należy obecnie do diecezji włocławskiej. Oprócz przedstawienia samych zmian przynależności diecezjanej parafii autor podał podstawowe informacje o nich.