Święcenia duchowieństwa przez biskupa Andrzeja Zebrzydowskiego w 1550 r. - Kaczmarek, Tomasz (Studia Włocławskie, 2018)
W Archiwum Diecezjalnym we Włocławku zachował się bogaty zespół archiwaliów umożliwiających prowadzenie badań nad święceniami duchowieństwa w XV i pierwszej połowie XVI w. Do materiałów tych należy także księga biskupa Andrzeja Zebrzydowskiego, do której wpisano dwa wykazy duchownych wyświęconych przez tego biskupa wiosną 1550 r. W wykazach tych odnotowano 37 osób, które przyjęły święcenia akolitatu (11 duchownych) bądź ordines maiores (26 duchownych). Charakterystyczną cechą tych rejestrów jest duża liczba duchownych (19 osób) pochodzących spoza diecezji włocławskiej, przede wszystkim z terenu biskupstw płockiego, gnieźnieńskiego i poznańskiego. Wśród wyświęconych kleryków znalazło się skromne (3 osoby) grono zakonników. Zdecydowana większość duchownych, którzy przyjęli wyższe święcenia, otrzymała je na podstawie prowizji wystawionych przez osoby prywatne (duchownych bądź szlachtę).