Kapłani pracujący w diecezji włocławskiej doświadczeni komunizmem sowieckim - Poniński, Antoni (Studia Włocławskie, 2018)
W obrazie grozy spowodowanej w XX wieku przez totalitaryzmy, zdecydowanie za mało miejsca poświęca się metodom i skutkom komunistycznego reżimu sowieckiego. Niniejszy tekst stara się ukazać to, czego doznali od owego reżimu księża katoliccy przebywający przez jakiś czas na terenie Rosji Sowieckiej. Ukazana grupa księży związana była w różny sposób z diecezją włocławską – pochodzeniem z niej bądź swoimi losami po wydobyciu się z Rosji Sowieckiej.