Konfrontacja marksizmu z chrześcijaństwem w społecznym nauczaniu bł. Stefana Wyszyńskiego. Historia i teraźniejszość - Bortkiewicz, Paweł (Studia Włocławskie, 2023)
Artykuł wydobywa z bogatej spuścizny bł. prymasa Stefana Wyszyńskiego dwa tematy, precyzyjnie określone na początku jego pracy naukowej, jak i na początku jego posługi biskupiej. W całości dotyczą one konfrontacji ideologii marksistowskiej z chrześcijaństwem. Nauczanie bł. Stefana Wyszyńskiego pozwala precyzyjnie określić cechy marksizmu wydobyte w sposób profetyczny i dlatego mające zastosowanie do współczesnego neomarksizmu. Ten wątek był podejmowany w twórczości naukowej ks. Stefana Wyszyńskiego w okresie jego pracy naukowej i redakcyjnej we Włocławku w latach 30. XX wieku. Na początku swojej posługi biskupiej w Lublinie bł. biskup Stefan Wyszyński przedstawił w sposób syntetyczny i oryginalny siłę chrześcijaństwa. Lektura tych tekstów wydaje się być szczególnie pouczająca w dobie współczesnej, w której z jednej strony dokonuje się neomarksistowski „marsz przez kulturę i instytucje” (niekiedy można odnieść wrażenie, że także kościelne), a z drugiej strony, nie przemijającą pozostaje siła i oryginalność wiary chrześcijańskiej.