Rola Maryi w chrześcijańskim życiu duchowym według nauczania bł. biskupa Michała Kozala - Król, Lech (Studia Włocławskie, 2023)
Treść artykułu koncentruje się wokół roli Maryi w chrześcijańskim życiu duchowym, w nauczaniu bł. biskupa Michała Kozala. Przeprowadzone studium rękopisów jego kazań i przemówień maryjnych wskazuje, że skupiał się w nich na roli Maryi w życiu duchowym prezbiterów i wiernych świeckich. Ponieważ Maryja czynnie uczestniczyła w tajemnicy Odkupienia, dlatego Chrystus powierzył Jej takie zadanie. Realizuje je stylem własnego życia, w przestrzeni praktykowanych nabożeństw maryjnych. W nich ks. Michał Kozal akcentuje potrzebę kontemplacji tajemnic Jej życia. Tak chroni je ona przed formalizmem i połowicznością. Zabiegał, aby duchowość maryjna była teologicznie poprawna i ukierunkowana na odrodzenie Kościoła, Ojczyzny i świata.