Jezuickie „Missye Katolickie” (1882-1891) – początkowy okres działalności pierwszego polskiego czasopisma misyjnego: jego rozwój, kształtowanie, tematyka i funkcje wydawnicze - Wrzos, Marcin (Studia Włocławskie, 2023)
Pierwsze czasopisma misyjne na świecie: „Les Annales de la Propagation de la Foi” oraz „Les Missions Catholiques” są wydawane od 1822 r. Sześćdziesiąt lat później rozpoczęto publikowanie w Krakowie, przez jezuitów, tytułu: „Missye Katolickie”. Był to pierwszy polskojęzyczny periodyk, który powstał gdy Polska była pod zaborami. Powstał z jednej strony dzięki publikacji encykliki Leona XIII Santa Dei civitas (1880 r.), która zachęcała do szerokiego zaangażowania w misje ad gentes Eklezji, a z drugiej strony dzięki zmianom politycznym i podpisaniu konkordatu pomiędzy Stolicą Apostolską a Austrią (1885 r.). Do tej pory pismo to nie było przedmiotem szerszych analiz prasoznawczo-misjologicznych. Ze względu na obszerność 59 lat wydawniczych – na potrzeby studium czasokres badawczy ograniczony został do pierwszej dekady publikowania periodyku. W toku prowadzonych badań wskazano na genezę powstania pisma, jego założenia, tematykę, sposób przekazu oraz realizację przez redakcję funkcji wydawniczych. Jak wykazano, jezuicki miesięcznik, ze względu na to, że był prekursorem misyjnych mediów w języku polskim, stał się, w wielu wskazanych w badaniach obszarach, wzorem paradygmatycznym do późniejszej redakcji czasopism misyjnych.