Od nauki o śniegu do teologii śniegu - Drozdek, Adam (Studia Włocławskie, 2024)
Wynalezienie mikroskopu w XVII wieku było jednym z bodźców powodujących duże zainteresowanie śniegiem, jego pochodzeniem, miejscem w przyrodzie, a zwłaszcza formą płatków śniegu. W artykule przedstawiono badania naukowe z XVII i XVIII wieku oraz głębsze pochylenie się teologów nad śniegiem jako jednym z elementów przyrody, wskazujących na istnienie i atrybuty Boga oraz jako środek pozwalający na sformułowanie nauk wzbogacających życie duchowe. Chiono-teologia, czyli teologia śniegu, była bardzo popularną w tamtych czasach częścią fizyko-teologii, motywacją której było przekonanie, że badanie przyrody powinno prowadzić ludzi do uznania Stwórcy, a w konsekwencji do kierowania się w życiu Boskim kodeksem moralnym.