Wspomnienia Jana Łukomskiego o ks. Antonim Korzybskim z lat 1904–1924 - Widera, Michał (Studia Włocławskie, 2024)
W wyniku pożaru rezydencji biskupów włocławskich w 1920 r., gdzie znajdowało się dziewiętnastowieczne archiwum diecezji kujawsko-kaliskiej, doszło do bezpowrotnej utraty wielu dokumentów, w tym teczek personalnych duchownych. Dzięki wrażliwości historycznej Jana Łukomskiego, siostrzeńca ks. Antoniego Korzybskiego, udało się spisać i przechować wspomnienia na temat tego kapłana diecezji kujawsko-kaliskiej, przede wszystkim z okresu jego pobytu w Rząśni. Były one przekazywane kolejnym pokoleniom familii kultywującej pamięć o swoich przodkach. Artykuł opisuje ten dokument.