Trudności duszpasterskie parafii w Krzepicach w przededniu zmian granic diecezjalnych wprowadzonych bullą Ex imposita nobis w 1818 r. - Kęsik, Kamil (Studia Włocławskie, 2024)
W wyniku zmian administracji granic Kościoła katolickiego na ziemiach polskich powstałych w wyniku ustaleń Kongresu Wiedeńskiego parafia w Krzepicach bullą papieża Piusa VII Ex imposita nobis wydaną 30 czerwca 1818 r. została wyłączona z archidiecezji gnieźnieńskiej i przyłączona do diecezji kujawsko-kaliskiej. W tym czasie parafia borykała się z problemami, które trwały od przekazania jej spod zarządu kanoników regularnych duchowieństwu świeckiemu dekretem sekularyzacyjnym abp. Ignacego Raczyńskiego z 12 grudnia 1809 r. Analiza porównawcza dostępnych źródeł rękopiśmiennych z archiwów kościelnych i państwowych pozwoliła w sposób syntetyczny wykrystalizować podstawowe problemy badawcze skupione wokół niedoboru personalnego duchownych, degradacji zewnętrznej elewacji kościoła, dewastacji zabudowy poklasztornej, upadku prebendy szpitalnej i niedomówień z dawnym proboszczem ks. Patrycym Jankowskim CRL.