Biskupi afrykańscy na synodzie papieża Franciszka o rodzinie - Lubowicki, Kazimierz (Studia Włocławskie, 2024)
Na synodzie w 2015 roku biskupi afrykańscy, obok biskupów polskich, odegrali bardzo istotną rolę, starając się uwolnić dyskusje od ideologicznych postulatów liberalnych środowisk Europy Zachodniej i skierować ku rzeczywistemu rozeznaniu pastoralnemu. Artykuł usiłuje ukazać wkład biskupów afrykańskich, opierając się o publikacje prasowe, jakie pojawiły się w Rzymie podczas synodu oraz wypowiedzi biskupów afrykańskich w auli synodalnej – utrwalone w notatkach przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski, któremu autor towarzyszył jako ekspert teologiczny – dotyczące rzeczywistości współczesnego świata, prawdy o małżeństwie i rodzinie oraz duszpasterstwa w służbie tej prawdzie.