Inspiracje biblijne w teologii duchowości ks. prof. zw. dr. hab. Ireneusza Werbińskiego - Michalski, Tomasz (Studia Włocławskie, 2020)
Twórczość Księdza Profesora Ireneusza Werbińskiego zakorzeniona w tradycji biblijnej opiera się na trwałym fundamencie Pisma świętego. W słowie Bożym tkwi bowiem tak wielka moc i potęga, że jest ono dla Kościoła podporą i siłą żywotną, a dla synów Kościoła utwierdzeniem wiary, pokarmem duszy oraz źródłem czystym i stałym życia duchowego (por. KO, n. 20–21). Ksiądz Profesor Werbiński w swoich dysertacjach naukowych nie tylko inspiruje się źródłami biblijnymi, ale wychodząc od tajemnicy Trójcy Świętej zakorzenia tajemnicę powołania do świętości w Bogu Ojcu, Synu i Duchu Świętym. Ksiądz Profesor ukazuje konkretne przykłady biblijnych postaci, wśród których szczególne miejsce zajmuje Maryja, starotestamentowi patriarchowie i prorocy, na czele z ojcem wszystkich wierzących Abrahamem, oraz apostołowie Piotr i Paweł. Ks. prof. Ireneusz Werbiński nie tylko ukazuje zadanie i wspaniałe wzorce osobowe, ale odnosząc się do Biblii wskazuje na środki, które mają pomóc w drodze do świętości, wśród których podkreśla rolę modlitwy różańcowej oraz lekturę Pisma Świętego, nazywaną lectio divina, która pomaga w osobistym doświadczeniu relacji człowieka z Bogiem.