50 lat Polskiego Studium Józefologicznego. Rys historyczny - Hanc, Wojciech (Studia Włocławskie, 2020)
Powstałe 24 września 1969 r. Polskie Studium Józefologiczne zostało związane ze stałym miejscem badawczej pracy, modlitwy oraz szerzenia czci św. Józefa, do czego szczególnie przyczynili się dwaj włocławscy biskupi: Antoni Pawłowski oraz Jan Zaręba, którzy nie tylko byli opiekunami kaliskiego sanktuarium św. Józefa, lecz także gorliwymi propagatorami i animatorami podejmowanych badań nad teologią i kultem tego niezwykłego Świętego. Stąd nie dziwi, iż właśnie Kalisz stał się miejscem powstałego pięćdziesiąt lat temu Polskiego Studium Józefologicznego. Przedstawiony w tym artykule zarys jego powstania i działalności został omówiony w czterech punktach: 1) geneza Polskiego Studium Józefologicznego; 2) program badawczy Studium; 3) realizacja tegoż programu wyrażająca się m.in. w józefologicznych sympozjach kongresowych oraz w działalności i zamyśle naukowo-badawczym prezesów kierujących Polskim Studium Józefologicznym; 4) zarys w sposób egzemplaryczny józefologii polskiej bazującej na naukowych osiągnięciach badawczych józefologów, którymi może się poszczycić działalność Studium w minionym pięćdziesięcioleciu.