Teologiczna aktualność nauczania Jana Pawła II na temat małżeństwa i rodziny w świetle adhortacji apostolskiej "Familiaris consortio" - Niemira, Artur (Studia Włocławskie, 2020)
Setna rocznica urodzin św. Jana Pawła II jest okazją, by zapytać o aktualność jego nauczania na temat małżeństwa i rodziny. Podstawowym dokumentem poruszającym tę problematykę była adhortacja apostolska Familiaris consortio z 1981 roku. Troska o małżeństwo i rodzinę stanowiła jeden z filarów myśli i refleksji Jana Pawła II. Także koncepcja ludzkiego ciała w ujęciu papieża wnosi nowość w spojrzeniu na ludzką płciowość. Omawiając zadania rodziny chrześcijańskiej Jan Paweł II stwierdza, że rodzina utworzona według zamysłu Bożego ma stawać się tym, czym jest ze swojej natury, a więc wspólnotą życia i miłości. Wymienia przy tym cztery podstawowe zadania rodziny: tworzenie wspólnoty osób, służbę życiu, udział w rozwoju społeczeństwa, uczestnictwo w życiu i posłannictwie Kościoła. Wydaje się, że żadne z nich nie straciło na swojej aktualności, co więcej, można odnieść wrażenie, że warunki, w jakich przyszło żyć współczesnym rodzinom, domagają się ukazania na nowo zamysłu Bożego względem małżeństwa i rodziny, jego głębszego uzasadnienia oraz jasnego podkreślenia zadań wypływających z roli, jaką małżeństwo i rodzina mają do odegrania w społeczeństwie targanym różnymi prądami zmian. Dlatego Jan Paweł II apeluje, by rodzina stała się tym, czym jest. A sam Franciszek wprost zaznacza, że trzeba odkryć na nowo Familiaris consortio.