Podzieleni czy zjednoczeni w głoszeniu Jezusa Chrystusa wszystkim ludziom? - Kędzierski, Jacek (Studia Włocławskie, 2020)
Międzynarodowy Sekretariat Papieskiej Unii Misyjnej w roku 1993 opublikował w języku angielskim dokument pt. Zjednoczeni w głoszeniu Chrystusa wszystkim ludziom. Vademecum Papieskiej Unii Misyjnej. Dwa lata później, tj. w roku 1995, dokument został przetłumaczony i wydany w języku polskim. Pomimo 25 lat od jego publikacji w języku polskim, warto sięgnąć do lektury tego dokumentu, aby bliżej poznać historię, cel i zadania Papieskiej Unii Misyjnej. Jest ona jedną z czterech Papieskich Dzieł Misyjnych. Prezentowane rozważanie ma na celu przybliżenie czterech zasadniczych części tego dokumentu: 1) Misje dziś; 2) Misje duszą życia kapłańskiego i życia konsekrowanego, jak również życia animatorów misyjnych i osób pracujących w duszpasterstwie; 3) Dzieje Papieskiej Unii Misyjnej; 4) Organizacja i działalność Papieskiej Unii Misyjnej. Pragniemy ten dokument odnieść do wypowiedzi i troski papieża Franciszka o współczesne dzieło ewangelizacyjne, do którego zachęca całą wspólnotę Kościoła katolickiego – duchownych i wiernych świeckich. Dla papieża Franciszka, być chrześcijaninem znaczy być misjonarzem – apostołem. Nie wystarczy poznać Jezusa Chrystusa, trzeba Go zanieść innym, dać świadectwo miłości Boga wobec każdego człowieka. Dzisiejszy świat, w tym także kraje o długiej tradycji chrześcijańskiej, jest wielkim terenem misyjnym.