Ks. profesor Józef Szuleta – włocławski kapłan na Uniwersytecie Warszawskim - Pawlak, Zdzisław (Studia Włocławskie, 2020)
Ks. prof. dr Józef Szuleta (1908–1997) ukończył Wyższe Seminarium Duchowne we Włocławku oraz Wydział Matematyczno-Przyrodniczy Uniwersytetu Warszawskiego. Był wieloletnim profesorem Uniwersytetu Warszawskiego, organizatorem i kierownikiem Zakładu Botaniki Ogólnej i Zakładu Anatomii i Cytologii Roślin. Był także profesorem KUL-u, ATK w Warszawie oraz seminariów duchownych we Włocławku i w Warszawie. Zasłynął jako znakomity botanik i wychowawca wielu pokoleń polskich biologów. W artykule została przedstawiona jego praca dydaktyczno-naukowa oraz prowadzone badania naukowe. Na końcu zaś jego ofiarna działalność kapłańska (duszpasterska). Jego uczciwość i rzetelność naukowa, zwłaszcza w czasach stalinowskiego zakłamania i terroru, pełna zaparcia i ofiary praca naukowo-dydaktyczna oraz prawość i bezkompromisowość w życiu sprawiły, że ks. prof. J. Szuleta stał się niepodważalnym autorytetem moralnym dla swych uczniów i wychowanków.